Grandmaster Chiu Wan

Chiu Wan rođen je u Foshanu, pokrajini Guangdong u Kini, u istom gradu kao i majstor Yip Man.

Chiu Wan je već sa 8 godina počeo vježbati Wing chun pod Chiu Jow-om (svojim ujakom) te pod Chan Yu Min, sinom Chan Wah Tsun-a.

Chiu Jow je 5 generacija učenika Chan Wa Tsun-a kao i njegov sin, Chan Yu Min.

Yip Manov učitelj (u Foshanu) bio je Chan Wa Tsun.

Chen Wa Tsun je bio jako dobar borac i učitelj te su Yip Man i Chiu Jow bili poznati po borbenom umijeću.

Yip Man je 6-a generacija dok je Chiu Wan 7-a generacija učenika. U to vrijeme u Fošanu obojica su bili članovi policije. sigungu ranim 1940-ima Yip Man je preselio u Hong Kong i nastavio učenje preko Leung Bik-a. (sina Leung Yana)

Nakon šta se Chiu Wan preselio u Hong Kong potražio je Yip Mana te je uočio da se Yip Manov WIng Chun razlikuje od Wing Chuna kojeg su zajedno učili u Foshanu.

Nakon šta su se opet ujednili Yip Man je Chiu Wana naučio Wing Chunu koji mu je prenio Leung Bik. U to vrijeme Yip Mananovi učenici bili su: Leung Sheung, Ip Bo Ching, Wong Shun Leung, Lok Yiu i Chu Shong Tin. Chiu Wan je nakon šta su se ponovo ujednilii pratio i učio od Yip Mana sve do njegove smrti najčešće u večernjim satima posebno po noći.

najčešće u večernjim satima posebno po noći. Bili su iz istog rodni grada i bili su vrlo bliski prijatelji radi zajedničkog porijekla. Yip Man je u znak podrške i poštovanja postavio natpis u školi Chiu Wama sa svojim potpisom koji glasi “Izvorni Wing Chun“. Nažalost Chiu Wan preminuo je u 52 godini.